Deel dit artikel
UNIEKE TENTOONSTELLING
Museum De Casteelse Poort, Wageningen
Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com 14/10/2018
DE BILT / WAGENINGEN - Van 20 november 2018 t/m 24 maart 2019 is de unieke overzichtstentoonstelling ‘De rijke beeldtaal van Jits Bakker’ te bezichtigen in De Casteelse Poort, museum van de stad Wageningen. De wereldberoemde kunstenaar is in 1937 geboren in Renkum, en in 2014 overleden in zijn Wageningse atelier. Gedurende vier maanden krijgen bezoekers een bijzonder overzicht van zijn veelzijdige oeuvre te zien. Er worden zeldzame werken getoond van o.a. internationale muziekgrootheden, en werken die de kunstenaar vervaardigde in de omgeving van Renkum en Wageningen.
Veelzijdig kunstenaar
Jits Bakker heeft ruim 50 jaar als veelzijdig kunstenaar gewerkt in verschillende ateliers, waaronder in De Bilt, Wageningen, de Ardennen en Zuid-Spanje. Zijn oeuvre - variërend van sculpturen in brons, marmer en graniet, tot kleurrijke doeken, glasmozaïeken, krachtige pentekeningen en sieraden - laat een blijvende indruk achter van zijn veelzijdige talent. Het werk van Jits Bakker is over de hele wereld te vinden, van Orlando (VS) tot Loulé (Portugal), en van Frankfurt (Duitsland) tot La Valetta (Malta). Leden van ons koningshuis, sporthelden en muziekgrootheden; Jits Bakker heeft met hen samengewerkt en hen vereeuwigd. Een aantal van deze sculpturen, waaronder van Johan Cruijff, Emmylou Harris, Bob Dylan en Miles Davis, zijn te zien in de Casteelse Poort.
Het eeuwige contrast tussen
vrijheid en onderdrukking
De Slag om Arnhem
Ondanks de internationale faam die de kunstenaar heeft verworven, kan gezegd worden dat de omgeving Renkum en Wageningen een onverminderde aantrekkingskracht heeft gehad op het leven en kunstenaarschap van Jits Bakker. Zo maakte hij De Slag om Arnhem en de hongerwinter mee. Bovendien werd zijn vader gefusilleerd door de bezetter vanwege zijn verzetsdaden. Na de oorlog was het voor de eigenzinnige jonge Jits hard werken om het gezin te kunnen onderhouden. Gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de verdere levensloop van de kunstenaar. Jits Bakker heeft verschillende werken vervaardigd in relatie tot de traumatische oorlogsperiode, waaronder de sculptuur ‘We’ll meet again’ (6 meter hoog) voor het Airborne museum te Oosterbeek. Zelf zei hij hierover: "Het beeld symboliseert een landende parachutist die door het uitzinnige volk als bevrijder wordt opgevangen. De essentie van het beeld is het eeuwige contrast tussen vrijheid en onderdrukking". Een andere levensgrote sculptuur ‘de Airborne Parachutist’ is te zien in het stadhuis in Arnhem.
Museum De Casteelse Poort, Wageningen. © Casteelse Poort 2018
Wageningen en de Veluwezoom als inspiratiebron
Naast de monumentale beelden die men op vele plaatsen in de wereld tegenkomt, bevinden zich in Wageningen en omgeving ook diverse sculpturen van zijn hand, waaronder het vrijheidsbeeld ‘Fly Away’ op de markt in Wageningen en ‘de Troubadour’ in Renkum. Ook in Ede, Doorwerth, Otterlo en Veenendaal staan levensgrote werken permanent in de openbare ruimte. De kunstenaar heeft ook tal van schilderijen en aquarellen vervaardigd waarin Wageningen en de Veluwezoom als inspiratiebron diende. Deze werken zijn ook onderdeel van de tentoonstelling.
De Stichting Jits Bakker Collectie
Het gehele oeuvre van Jits Bakker wordt beheerd door de Stichting Jits Bakker Collectie, waar zijn zoon Tibo van de Zand tevens voorzitter van is. Ook Tibo is kunstenaar, enkele werken worden geëxposeerd in De Casteelse Poort. “Het is een eer om het werk van mijn vader zo prachtig tentoongesteld te zien. Het geeft een goed beeld van de verschillende tijdsbeelden en de bijbehorende inspiratie, emotie en de daaraan gekoppelde verhalen. Het werk van Jits wordt door velen op handen gedragen, de belangstelling voor zijn werk is sinds zijn overlijden alleen maar toegenomen, ook internationaal. Het is een grote maar eervolle taak om zijn oeuvre middels de Stichting te mogen beheren”, aldus Tibo van de Zand.
vrijheid en onderdrukking