Exposities


Open Atelier en Agenda
Atelier Jits Bakker tijdens Kerst geopend

Over roofkunst en journalistiek


Stichting Jits Bakker Collectie, 19-12-2017

DE BILT - De deuren van het atelier van de gerenommeerde beeldend kunstenaar Jits Bakker zijn rond- en tijdens de Kerstdagen geopend. Vanaf zaterdag 23 december tot en met dinsdag 26 december zal het historische atelier iedere dag geopend zijn van 12:00 uur tot 18:00 uur. Jits Bakker heeft in atelier 'de kooi' en aangrenzende beeldentuin ruim 50 jaar als veelzijdig kunstenaar gewerkt. Sinds zijn overlijden in 2014 is het de tweede keer dat zijn domein vrij toegankelijk is voor kunstliefhebbers. De opening is een initiatief van de Stichting Jits Bakker Collectie.

Zoon Tibo van de Zand en tevens voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie is erg enthousiast over de open dagen aankomende Kerst: "Het atelier van mijn vader is een hele unieke, indrukwekkende en historische plek, je voelt nog steeds zijn aanwezigheid. Alle werken blijven daarnaast uiteraard voortbestaan, en zijn van groot maatschappelijk belang. Daarom is het voor de Stichting ook belangrijk om deze vrij toegankelijk te maken."

Roofgoed en Onder Hollandse Helden

Eerder dit jaar ontstond veel commotie toen de provincie Utrecht en het Utrechts Landschap plannen hadden om museum-beeldenpark op landgoed Beerschoten in De Bilt te verplaatsen naar de gemeente Renkum, de geboorteplaats van Jits Bakker. Vanwege groot verzet van zowel publiek als politiek blijft het beeldenpark behouden in De Bilt.

Het werk van Jits Bakker is momenteel te bewonderen in De Fundatie in Zwolle en het Westfries Museum in Hoorn t/m 12 februari 2018. In het Westfries Museum staat het thema 'Roofgoed' centraal, daar Jits Bakker ook wel de meest besloten kunstenaar van Nederland wordt genoemd. In De Fundatie wordt de vraag gesteld 'hoe verhoudt een journalistiek portret zich tot een kunstportret?'. De tentoonstelling 'Onder Hollande Helden' van Frénk van der Linden laat o.a. 'de Sliding' zien van de hand van Bakker, een karakteristiek en dynamisch portret van Johan Cruijff.

Inspireren door sporters

Jits Bakker liet zich vaak inspireren door sporters, en ontving hiervoor in december 2014 postuum de Sport and Art Award van het IOC. Op dinsdag 19 december worden voor de 45ste keer in de geschiedenis de Jaap Eden Awards uitgereikt, één van de bekendste sportbeelden vervaardigd door Bakker.

De kunstenaar kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties over de hele wereld. Jits Bakker ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Bakker.

Share
Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie