IOC Sport and Art Award


NOS│NOC*NSF Sportgala
IOC-PRIJS VOOR JITS BAKKER

Postuum uitgereikt


Persbericht NOC*NSF, 24-12-2014

AMSTERDAM – Bij het NOS│NOC*NSF Sportgala ontvangen winnaars de Jaap Eden Award. Deze bronzen sculptuur is ontworpen en gemaakt door Jits Bakker. De kunstenaar is dit jaar op 5 juni op 76-jarige leeftijd overleden. NOC*NSF heeft Jits Bakker voorgedragen voor de IOC Sport and Art Award. Het IOC heeft de voordracht goedgekeurd en de prijs is vandaag aan de nazaten van Jits Bakker uitgereikt.

Bakker was een succesvolle, gedreven en authentieke kunstenaar. Hij kende een grote artistieke veelzijdigheid en liet zich vaak inspireren door de sport.

IOC Sport and Art Award

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geeft Nationale Olympische Comités jaarlijks de gelegenheid namens het IOC een prijs uit te reiken aan een persoon of organisatie in hun eigen land. Ieder jaar met een ander thema. Voor 2014 is het de Sport and Art Award. Deze Award is bestemd voor een kunstenaar die door zijn werk heeft bijgedragen aan het verspreiden van de Olympische waarden en die via zijn werk deze waarden ook in de toekomst laat voortbestaan.

Jits Bakker heeft in ‘de Jaap Eden’ de waarden Vriendschap, Respect en Excelleren verenigd. Ter herinnering aan deze befaamde kunstenaar, zijn werk en zijn betekenis voor de Nederlandse sport, werd de IOC Sport and Art Award door NOC*NSF voorzitter André Bolhuis aan de nazaten van Jits Bakker uitgereikt.

Jaap Eden Award

In 1972 werd de kristallen bokaal die tot dan toe werd uitgereikt aan sporters van het jaar, vervangen door de huidige prijs: de Jaap Eden. Schaatser Ard Schenk en turnster Ans van Gerwen waren de eerste sporters die dit beeld ontvingen. Het door schilder-beeldhouwer Jits Bakker ontworpen kunstwerk is gebaseerd op de Nederlandse sportman Jaap Eden, die aan het eind van de 19e eeuw als wielrenner én schaatser furore maakte. In vier jaar tijd werd hij driemaal wereldkampioen op de schaats en tweemaal op de fiets. Absoluut hoogtepunt was het jaar 1895, toen hij zowel op de fiets als op de schaats de wereldtitel veroverde, een prestatie die niemand hem ooit heeft nagedaan.

In de aanloop naar het Sportgala van 2013 bezocht NOC*NSF Jits Bakker en maakte een reportage met hem.Share
Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie