Peter Schlamilch (Forza De Bilt) en Frans Poot (D66) onthullen samen met de schoolkinderen de sculptuur 'Spelende kinderen met fiets'. © Stichting Jits Bakker Collectie


Deel dit artikel


'SPELENDE KINDEREN MET FIETS'

Monumentale sculptuur op nieuwe locatie


Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com 12/09/2018

Vanmorgen omstreeks 10:30 uur is de sculptuur ‘Spelende kinderen met fiets’, ook wel beter bekend als ‘fietsspel’ feestelijk onthuld op het Stationsplein-noord bij Station Bilthoven. Het beeld wordt gezien als een van de eerste monumentale beelden van de wereldberoemde in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker, en vertegenwoordigt voor alle betrokken partijen een grote waarde. ‘Fietsspel’ pronkte sinds 1972 bij de Dr. W. van Everdingenschool. Sinds de sluiting van deze school in 2016 werd door de gemeentepolitiek en de nabestaanden van de kunstenaar gezocht naar een nieuwe prominente locatie.

Monumentale sculptuur

In 1972 had kunstenaar Jits Bakker zich nog maar net gevestigd in zijn atelier in de Bilt, of hij kreeg de eervolle opdracht om een kunstwerk te maken voor de Dr. W. van Everdingenschool. Na 46 jaar was de sculptuur niet meer weg te denken uit het straatbeeld, ook gebruikte de school het silhouet veelvuldig als beeldmerk voor allerlei doeleinden. Nadat het terrein braak kwam te liggen dreigde ‘fietsspel’ gestolen te worden, waarna de Stichting Jits Bakker Collectie besloot het te restaureren en zich - tezamen met een aantal politieke partijen - hard te maken voor een passende herplaatsing van het iconische beeld.


Muziek en cultuur

De onthulling werd gedaan onder leiding van leerlingen van de Julianaschool Bilthoven, Frans Poot van D66 en Peter Schlamilch van Forza De Bilt. De leerlingen, gehuld in historische kleding, verzorgden ook een muzikale bijdrage onder begeleiding van Ignace de Jong. Paul Meuwese van Historische Kring D’Oude School De Bilt vertelde meer over de geschiedenis van de totstandkoming en de zoon van de kunstenaar Tibo van de Zand wist het publiek te raken met een persoonlijk betoog.De carrière van Jits Bakker
kwam in een stroomversnelling
Persoonlijk betoog

“Na de creatie van ‘Spelende kinderen met fiets’ is de carrière van mijn vader in een stroomversnelling terechtgekomen”, aldus Tibo. “In hetzelfde jaar (1972) heeft hij ook de Jaap Eden sculptuur vervaardigd bijvoorbeeld. Daarna volgden vele opdrachten in binnen- en buitenland. Namens de Stichting Jits Bakker Collectie wil ik benadrukken dat wij het fantastisch vinden dat juist deze sculptuur weer wordt geplaatst waar het thuishoort, namelijk middenin de samenleving. Jits wordt ook wel een publiekskunstenaar genoemd. Zijn doel was om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Ook dit beeld is weer bedoeld om aan te raken, en ook om je persoonlijk te raken. ‘Fietsspel’ vertelt een verhaal over kinderlijk enthousiasme, beweging, de waarde van de cognitieve ontwikkeling van kinderen, cohesie en samenwerking”, zei Tibo.

“Kunst en cultuur zijn van groot maatschappelijk belang, het is mijn hoop en die van de Stichting dat toekomstige talenten op waarde worden geschat en dat er veel aan talentontwikkeling gedaan wordt in Nederland. Om die reden is de Stichting ook betrokken bij educatieve projecten, en dit zullen wij in de toekomst ook blijven toejuichen”, besloot van de Zand zijn verhaal.
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie