Lessen over Jits Bakker


Excursie in het atelier
LESSEN OVER JITS BAKKER

Fluitend de deur uit


TEKST en FOTO: Anneke Iseger, artikel in de Biltsche Courant

DE BILT – ”Dáár woonde Jits Bakker, en hier staat zijn atelier. Elke ochtend stapte hij fluitend de deur uit, om na een paar stappen in zijn werkruimte te arriveren.” Ignaas de Jong vertelt een groepje ademloos luisterende leerlingen uit groep 7 van de Michaëlschool over het leven van de beroemde kunstenaar Jits Bakker.

Momenteel krijgen 36 groepen 7/8 van de basisschool lessen over deze in 2014 overleden kunstenaar: eerst op school, dan via een rondleiding door zijn atelier De Kooi en een bezoek aan de ernaast gelegen beeldentuin, en tot slot weer op school, waar de kinderen zelf een beeld maken.

gnaas de Jong, die vroeger in de werkgroep KIDS (Kunst In De School) zat en bevriend was met Jits Bakker, heeft materiaal beschikbaar gesteld, waarna Kunst Centraal een mooi lespakket heeft gemaakt. ”Ik heb een aantal gidsen ingewerkt, en natuurlijk zorg ik zelf ook voor rondleidingen.”

Het atelier en de beeldentuin aan de Holle Bilt ademt nog volop de geest van Jits Bakker. Het creëren van kunst was zijn enige doel, maar bovenal zag hij graag dat schoolkinderen wegwijs zouden worden gemaakt in het rijke leven van kunst en cultuur.Die ene arm krijg ik niet goedTerwijl Ignaas van alles vertelt aan het ene groepje kinderen, gaat een ander groepje de beeldentuin in, gewapend met papier en potlood: zij hebben de opdracht gekregen een schets te maken van een van de beelden. Nout heeft gekozen voor het beeld van een man met panfluit. ”Die ene arm krijg ik niet goed,” zegt hij wanhopig.

Janne staat voor een marmeren beeld waarin drie uitgehakte figuren te zien zijn. ”Ik vind dit heel mooi, maar wel moeilijk om te tekenen. Ik zie het maar als een uitdaging!” Ondertussen schetst Lisa een beeld van een danseres. ”Ik zit zelf op dansen, vandaar. Maar het is lastig om de houding goed te krijgen.” Nannieck daarentegen heeft, staande voor een beeldje van een zittend mannetje, een goed lijkende schets gemaakt.

Alle kinderen zullen later op school aan de hand van hun schets een beeld maken van ijzerdraad en was. Ondertussen laat Ignaas een paar kinderen uit zijn groepje een stukje steen uithakken. Dan pakt hij een potje. ”Hierin zit zwavellever, waarmee Jits onder andere zijn beelden patineerde. Ruik maar.” De kinderen knijpen direct hun neus dicht. ”Net of iemand een scheet heeft gelaten!” Dan wordt er gewisseld en kan dit groepje de beeldentuin in.

Helaas was de zoon van Jits Bakker, Tibo van de Zand, die ochtend verhinderd. Hij is erg blij met dit project. ”Het is een inspirerende en interactieve manier van kijken naar kunst.”


ShareBlijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie