Beroemd beeld naar de stad


Eindelijk werk van Jits Bakker in Utrecht
Met Toerrenners eindelijk een werk van Jits Bakker in Utrecht

'Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei mijn vader nog tegen me'


Tekst Anoek Hofkens. Foto’s Joost Gijzel, 26/03/2015, Duic.nl

De inwoners van Utrecht krijgen een levensgroot bronzen kunstwerk van de Utrechtse beeldhouwer Jits Bakker. Het Tourbeeld wordt een blijvende herinnering aan de start van de Tour de France 2015 en aan de in juni vorig jaar overleden kunstenaar. Vanmorgen overhandigde zijn zoon Tibo het schaalmodel ervan aan Burgemeester van Zanen. Tibo: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei Jits nog tegen me. Breng dat beeld naar mijn stad.”

Bakkers beelden staan op openbare plekken in de hele wereld, maar nog niet in Utrecht; de stad waar zijn hart lag. Die wens gaat nu in vervulling. De Toerrenners, zoals het kunstwerk heet, komt in juni bij de start van de Tour de France op het jaarbeursplein te staan. Alleen maakt Bakker dat zelf niet meer mee. Zijn zoon Tibo is net als zijn vader kunstenaar en oefende samen met zijn vader het vak uit in zijn atelier in De Bilt.

Over de finishlijn

Tibo stapt parkcafé Buiten aan het Wilhelminapark binnen met het bronzen schaalmodel van De Tourrenners stevig in zijn rechterhand. Hij kijkt om zich heen en wanneer hij mijn blik vangt loopt hij gehaast naar de houten tafel waar ik aan zit. Zijn wollen trui prikt zachtjes in mijn pols zodra hij mijn hand schudt en me vriendelijk aankijkt. Hij zet het kleine beeld op tafel en daarmee worden de figuren van het beeld zichtbaar. Het zijn twee wielrenners achter elkaar. De voorste fietst juichend de finishlijn over en die daar achter kijkt racend achterom of hij nog als tweede kan finishen.

Tibo ziet me kijken en zegt: “Dit is precies Jits. Zijn kunst gaat over de zichtbare werkelijkheid. Het is dynamisch, uitbundig, expressief, met grillige vormen en zichtbare handdrukken. Wie zijn kunst kent ziet direct dat dit een beeld van zijn hand is. Het thema sport past ook bij hem. Mijn vader heeft altijd veel respect gehad voor topsporters. Hij kon zich wel vinden in de denkwijze van een doel stellen, daarvoor gaan en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. Een topsporter in de kunst, dat was hij eigenlijk.”

Een zware thuiswedstrijd

Dat het originele beeld van twee bij drie meter straks op een prominente plek in Utrecht staat, vindt Tibo een grote eer. Tibo: “Na jaren lobbyen voor een locatie voor een van zijn beelden in Utrecht is het hem gelukt. Er zijn in de afgelopen jaren veel gesprekken geweest met lokale politici, de universiteit en prominente Utrechters, maar niets mocht baten. Het is te gek dat het nu wel is gelukt, ook al is het heel zuur dat hij het zelf niet kan mee maken. Een kunstwerk in het straatbeeld van Utrecht was zijn wens tot aan zijn sterfbed en hij komt nu uit. Ik weet zeker dat hij blij is als hij toe kijkt.”


Het werk van Bakker wordt door velen
op handen gedragen, maar
riep ook weerstand op


De jonge kunstenaar glimlacht bescheiden terwijl hij de laatste zin uitspreekt. Bakker was niet alleen zijn vader, maar ook zijn directe collega en beste vriend. Tibo: “We kunnen allebei vanuit de kunst denken en we bespraken van alles terwijl we bezig waren. Dat schept een hele bijzondere band. Toen ik na mijn studie besloot om hem officieel te helpen met zijn werk vond mijn vader dat fantastisch en was hij heel trots dat hij in die zin een soort opvolger had. Iemand aan wie hij zijn werk kon toevertrouwen en de boel in de gaten zou houden. Ik voel me daarbij verweven met zijn gedachtegoed en wilde hem graag helpen, want ik zag mijn vader heel hard werken en knokken voor zijn kunst.”

Tegen de wind in

Het werk van Bakker wordt door velen op handen gedragen, maar riep ook weerstand op. Zijn kunst is toegankelijk en herkenbaar. Dat botst met de opvatting dat kunst iets is voor de elite. Tibo: “Jits maakte kunst waarin mensen iets herkennen en daarmee is het toegankelijk voor vrijwel iedereen. Hij was eigenzinnig, liet zich door weerstand niet tegenhouden en wilde kunst maken voor de totale gemeenschap. Hij was een aimabel mens en kon in een gesprek van vijf minuten al intens contact met iemand leggen. Daarbij had hij een enorm charisma. Wanneer hij een kamer binnen liep, dan stond daar ook echt iemand. Je voelde zijn aanwezigheid.”

Tibo glimlacht en wordt even stil. Hij kijkt naar het schaalmodel dat voor hem op de tafel staat en plukt er wat achtergebleven bijenwas vanaf. “Voor mij is het een groot gemis”, vervolgt hij zijn verhaal. “Ik mis de raad en zijn wijze kijk op dingen. Als ik nu nog wel eens twijfel over hoe ik iets moet aanpakken, kan ik hem soms nog horen zeggen: Tibo, dat moet je zo en zo doen.”

Door vanuit de Bilt

Naast het beheren van zijn werk zorgt Tibo er voor dat zijn naam en faam blijven voortleven net zoals zijn beelden dat doen als onderdeel van de openbare ruimte van de landen waarin ze staan. Daarbij zet Tibo het werk voort in het atelier waar zij jarenlang samen werkten. Tibo: “Het voelt goed om in zijn atelier te zijn. Daar voel ik hem overal. Dat is ook niet gek, hij heeft er wel vijftig jaar gewerkt. Het is ook een mystieke plek. Wanneer je daar binnen komt, vergeet je even de rest van de wereld. Het enige dat daar telt is het creëren.”

Share
Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie