Open Atelier Jits Bakker


Atelier Jits Bakker voor het eerst geopend
OPEN ATELIER JITS BAKKER

Voor het eerst sinds overlijden kunstenaar


Tekst: Jolet Jung-Moolenaar 03-07-17, 21:29, AD.nl

Voor het eerst sinds zijn dood zijn het atelier en de beeldentuin van Jits Bakker in De Bilt weer geopend voor het publiek. En wel op de dag dat hij 80 jaar zou zijn geworden, aanstaande donderdag. Tot en met zondag kunnen belangstellenden een kijkje nemen.

Jits Bakker overleed op 5 juni 2014 op 76-jarige leeftijd. Hij is een vermaard kunstenaar die met zijn imposante bronzen beelden niet alleen bekendheid geniet in Nederland, maar ook ver buiten de landsgrenzen.

Naast zijn beeldentuin bij zijn atelier aan De Holle Bilt, heeft hij een beeldenpark achtergelaten voor de gemeenschap op Landgoed Beerschoten in De Bilt. In het afgelopen jaar is hier flink gesteggel over geweest. Utrechts Landschap, die Landgoed Beerschoten beheert, wilde de beelden niet meer hebben vanwege nieuwe plannen voor het natuurgebied. Na groot verzet vanuit de Biltse bevolking, besloot Utrechts Landschap de beelden toch te behouden op het landgoed. Als eigenaar van de beelden had de provincie echter het laatste woord. Deze ging dit voorjaar eindelijk akkoord.


Het atelier is iets unieksVeel bewonderaars

Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker en voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie, is erg enthousiast over het openstellen van het atelier en de beeldentuin. „Sinds het overlijden van mijn vader komen er heel veel vragen op me af. Er zijn veel bewonderaars die willen komen kijken. We hebben het beeldenpark, maar het atelier is iets unieks. Je voelt de aanwezigheid van Jits er nog steeds. Het is een indrukwekkende plek waar hij vijftig jaar lang heeft gecreëerd. Zijn creaties blijven altijd voortleven.”

Hij vindt het belangrijk om de kunstwerken van zijn vader toegankelijk te maken voor het grote publiek. „Als stichting willen we zijn erfgoed niet alleen behouden, maar ook koppelen aan educatieve en maatschappelijke doeleinden.” Dat wordt ook al actief gedaan. Daarom hadden ruim 1.000 basisscholieren uit de gemeente De Bilt de primeur om een kijkje te nemen in het atelier van Jits Bakker. Zij volgden in de afgelopen maanden een reeks van vier lessen over Bakker en zijn werk. Het is de bedoeling dat het atelier en de beeldentuin in de toekomst vaker worden geopend voor het publiek.


ShareBlijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie