Deel dit artikel


Open Zomeratelier 2023

In atelier 'de kooi' en beeldenlabyrint

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 28 juni 2023, foto © Mel Boas


De Bilt - Op zaterdag 8 en zondag 9 juli is atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker geopend. Gedurende deze twee open dagen kunnen geïnteresseerden kosteloos een boeiende rondleiding volgen, een documentaire bekijken en op eigen tempo het bijzondere kunstenaarsdomein verkennen. Het atelier is de plek waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. Een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen en een diepere duik te nemen in de artistieke geest van deze multi-getalenteerde kunstenaar.


"geïnteresseerden kunnen kosteloos een boeiende rondleiding volgen, een documentaire bekijken en op eigen tempo het bijzondere kunstenaarsdomein verkennen"Documentaire en rondleiding

Voorafgaand aan de rondleiding is een documentaire te zien, die mede mogelijk is gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De zoon van de in 2014 overleden kunstenaar neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal. De korte film bevat nog nooit getoonde historische beelden en toont het - bij tijd en wijlen hobbelige - levenspad van Jits Bakker.
Gedurende de twee open dagen is het mogelijk om een inspirerende rondleiding te volgen van circa veertig minuten. De ervaren gidsen van de Stichting Jits Bakker Collectie leiden bezoekers door het beeldenlabyrint en het atelier van de vermaarde kunstenaar, en vertellen tijdens de wandeling onder meer over het creatieve proces en het bevlogen leven van Jits Bakker.


Diefstal emotioneel beladen oorlogsmonumenten

De sculptuur ‘De Parachutist’, gesitueerd voor het Airborne Museum in Oosterbeek, werd op brute wijze ontvreemd in de nacht van 7 op 8 maart. Ook het ‘RAF-Air Crew monument’, die de samenleving herinnert aan de gesneuvelde geallieerde soldaten, werd in dezelfde nacht gestolen. Verschillende media besteedden veel aandacht aan de ontvreemding van de emotioneel beladen oorlogsmonumenten. Het beeld van Jits Bakker staat symbool voor de Airborne parachutist. Een grote variant van deze creatie werd vorig jaar nog verkozen tot favoriet buitenkunstwerk door NPO Radio 4. De kunstenaar maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee, en verloor zijn vader en enkele vrienden tijdens de oorlog. Zijn traumatische ervaringen verwerkte hij onder meer via zijn sculpturen. Inmiddels hebben de nabestaanden contact met de gemeente, en hopen zij samen tot een oplossing te komen om de monumenten te herstellen voor de herdenkingsmaand september.


Jits Bakker

Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat de kunstenaar wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Een groot gedeelte van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

Atelier ‘de kooi’ en beeldentuin
De Holle Bilt 16-18
3732 HM DE BILT


Openingstijden:
Zaterdag 8 juli: 12:00 - 18:00 uur
Zondag 9 juli: 12:00 - 18:00 uur


Rondleidingen:
Beide dagen om: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)6 30007368

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie