Deel dit artikel


Open Paasatelier 2022

In atelier 'de kooi' en beeldenlabyrint

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 3 april 2022


De Bilt - Tijdens het paasweekend is atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker drie dagen geopend. Op 16, 17 en 18 april kunnen geïnteresseerden kosteloos een rondleiding volgen. Omdat de traditionele kerstexpositie afgelopen jaar door de coronamaatregelen niet door kon gaan, heeft de Stichting Jits Bakker Collectie besloten om tijdens de paasdagen het atelier van de kunstenaar open te stellen.


"Bezoekers kunnen nu eindelijk de fonkelnieuwe documentaire zien"Rondleidingen van 40 minuten

Jaarlijks krijgen geïnteresseerden de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het historische atelier van de beroemde kunstenaar, het kunstdomein waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. Het open paasweekend biedt, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands’ bekendste beeldend kunstenaars.


Fonkelnieuwe documentaire

Voorafgaand aan de rondleiding is de fonkelnieuwe documentaire te zien, die mede mogelijk is gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar, neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal. De korte film bevat nog nooit getoonde historische beelden en toont het - bij tijd en wijlen hobbelige - levenspad van Jits Bakker. Vader en zoon weken als kunstenaarsduo jarenlang zelden van elkaars zijde, waardoor van de Zand in staat is om een uniek inkijkje te bieden in de werk- en denkwijze van de Biltse beeldhouwer. Naast kunstschilder is Tibo ook voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie; de stichting die een groot gedeelte van het oeuvre van Jits beheert en voor het grote publiek toegankelijk maakt.

Een monumentaal atelier

Het atelier 'de kooi' is met recht een uniek en authentiek monument te noemen. De kunstenaar Jits Bakker heeft er ruim vijftig jaar gewerkt aan uiteenlopende opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven vele wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.


Atelier ‘de kooi’ en beeldentuin
De Holle Bilt 16-18
3732 HM DE BILT


Openingstijden:
Zaterdag 16 april: 12:00 - 17:00 uur
Zondag 17 april: 12:00 - 17:00 uur
Maandag 18 april: 12:00 - 17:00 uur

Rondleidingen:
Alle dagen om: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie