Deel dit artikel


Open Monumentendagen 2022

In atelier 'de kooi' en beeldenlabyrint

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 4 september 2022. Foto: © Mel Boas


De Bilt - De jaarlijks terugkerende Open Monumentendagen vinden zaterdag 10 en zondag 11 september plaats in atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker. Geïnteresseerden kunnen kosteloos een rondleiding volgen op 10 of 11 september en een documentaire bekijken over het leven van de kunstenaar. Daarnaast is er op zaterdag ook nog eens live muziek.

Rondleidingen van 40 minuten en documentaire

De Open Monumentendagen vinden vrijwel ieder jaar plaatst in het atelier van de beroemde kunstenaar, het kunstdomein waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. De open dagen bieden, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen en een exclusieve documentaire te bekijken, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands’ bekendste beeldend kunstenaars. Op zaterdag is er vanaf 14:00 uur live muziek. Zangeres Andrea Hessing en jazzgitarist Paul Deneer treden op."Het atelier 'de kooi' is met recht een uniek en authentiek monument te noemen"Duurzaamheid

Jits Bakker (1937 - 2014) werkte ruim vijftig jaar als veelzijdig kunstenaar in binnen- en buitenland. Naast het atelier 'de kooi' in De Bilt had Jits ook ateliers in het Spanje en de Ardennen. Zijn expressieve sculpturen zorgden voor wereldwijde faam. De kunstenaar was altijd bezig met duurzaamheid, getuige ook het atelier aan de Holle Bilt. Dit monumentale pand is door Jits zelf ontworpen en gebouwd met enkel duurzame en hergebruikte materialen. Het atelier 'de kooi' is met recht een uniek en authentiek monument te noemen. De kunstenaar Jits Bakker heeft er ruim vijftig jaar gewerkt aan uiteenlopende opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven vele wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

Atelier ‘de kooi’ en beeldentuin
De Holle Bilt 16-18
3732 HM DE BILT


Openingstijden:
Zaterdag 10 september: 12:00 - 18:00 uur
Zondag 11 september: 12:00 - 18:00 uur

Rondleidingen:
Zaterdag en zondag om: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie