Deel dit artikel


Open Monumentendagen 2020

In atelier 'de kooi' en beeldenlabyrint

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 1 september 2020


De Bilt - De jaarlijks terugkerende Open Monumentendagen vinden zaterdag 12 en zondag 13 september plaats in atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker. Geïnteresseerden kunnen kosteloos een zogeheten ‘tijdslot’ reserveren op 12 of 13 september via deze link.


"Een groot gedeelte van de collectie is in de openlucht te bezichtigen"Rondleidingen van 40 minuten

De Open Monumentendagen vinden vrijwel ieder jaar plaatst in het atelier van de beroemde kunstenaar, het kunstdomein waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. De open dagen bieden, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands’ bekendste beeldend kunstenaars.


Een openlucht 'leermonument'

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar 'leermonument'. "Jits was een echte doorzetter, hij creëerde zijn eigen wereld, ondanks alle tegenslagen. Zijn authenticiteit en ongebreidelde doorzettingsvermogen zijn voor mij persoonlijk in ieder geval leerzaam en inspirerend, maar er zijn tal van levenslessen te ontdekken in het grotendeels eigenhandig gebouwde atelier en in zijn gehele oeuvre", aldus Tibo van de Zand, voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie. “Een groot gedeelte van de collectie is in de openlucht te bezichtigen. Het beeldenlabyrint is zelfs groot genoeg om meerdere groepen te kunnen ontvangen, die daarbij ook voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Ondanks dit gegeven, houden wij graag zicht op het aantal bezoekers, aangezien het op sommige momenten in het verleden opeens erg druk kon worden”, vertelt van de Zand. “Bij aanvang van het tijdslot wordt er een interessante rondleiding verzorgd, bij grotere groepen vinden er twee rondleidingen plaats. Men kan uiteraard ook zelfstandig rondkijken in het atelier en het beeldenlabyrint”, sluit Tibo van de Zand af.


"Zijn authenticiteit en ongebreidelde doorzettingsvermogen zijn voor mij persoonlijk in ieder geval leerzaam en inspirerend"les in atelier


Wilma van der Veen (rechts op beeld), Secretaris van de Stichting Jits Bakker Collectie en rondleidster, ziet uit naar de open dagen en heeft alle vertrouwen in een soepel verloop. “Naast het feit dat we gebruik maken van een tijdslot, hebben we ook de routing aangepast en hebben we allerlei andere maatregelen getroffen. Zo kan iedereen rustig genieten van de veelzijdige kunstcollectie”, aldus Wilma van der Veen.


Een monumentaal atelier

Jits Bakker kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven vele wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie