Deel dit artikel


Zeldzaam keramisch kunstwerk Jits Bakker geschonken

Een onmisbare toevoeging aan de collectie

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 16 december 2020


De Bilt - De Stichting Jits Bakker Collectie is een kunstschat van Jits Bakker rijker. Afgelopen week schonk een voormalig werknemer van het RIVM een beschilderd keramisch bord aan de stichting. Het kunstwerk, waarop een sierlijke pauw staat afgebeeld, vormt volgens de SJBC een onmisbare toevoeging aan de collectie. Niet in de laatste plaats omdat het een zeer zeldzaam werk betreft. Voor zover bekend heeft Jits tijdens zijn kunstenaarschap slechts twee keramische borden vervaardigd.


Voor zover bekend heeft Jits tijdens zijn
kunstenaarschap slechts twee keramische borden vervaardigdJits Bakker enthousiast over keramiek

Tijdens zijn bevlogen leven maakte Jits Bakker zich vele disciplines eigen. Zo was hij onder meer tekenaar, aquarellist, kunstschilder, glaskunstenaar, beeldhouwer en graficus. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat keramiek een keer op zijn pad zou komen. Paul Werner, eigenaar van de pottenbakkerij waarin de borden zijn gemaakt, weet te vertellen dat Jits enthousiast was over de techniek. “Toen Jits de opdracht kreeg om voor een aantal burgemeesters uit de regio Utrecht een workshop keramiek te verzorgen, nam hij vijftien jaar geleden contact met mij op, om de fijne kneepjes van het vak te leren. Ik was erg onder de indruk van het feit dat Jits vrijwel direct vergroeide met de techniek. Voor mijn neus zette hij zo een gedetailleerde voetballer in elkaar. Dit had ik nog nooit meegemaakt”, vertelt Paul. “Het plan van Jits was om verder te gaan met de keramische kunst. Hij wilde onder andere beschilderde serviezen gaan maken. Helaas is dit er niet meer van gekomen”, aldus Werner.


Omzwervingen

Na het contact met Paul Werner kreeg Jits Bakker de opdracht twee keramische kunstwerken te ontwikkelen voor het NVI (Nederlands Vaccin Instituut). De veelzijdige kunstenaar uit De Bilt maakte vervolgens twee borden; één met een zwaan en één met een pauw. Nadat het NVI stopte in 2012, kwam de kunst terecht bij Ineke van Straaten, voorheen in dienst van de betreffende organisaties. Na een aantal omzwervingen is er, hoofdzakelijk dankzij van Straaten, voor gekozen om het zeldzame bord met de pauw te schenken aan de Stichting Jits Bakker Collectie."En toch zie je direct dat het om een kunstwerk van zijn hand gaat, door de vlotte penseelstreken en zijn karakteristieke dierenstudies"kunstschenking stichting jits bakker collectie


Foto: De schenker Ineke van Straaten (rechts) met het keramische bord met hierop een zwaan vervaardigd door Jits Bakker bij atelier ‘de kooi’ in De Bilt. Voorzitter Tibo van de Zand (links) neemt de schenking namens het bestuur van de Stichting Jits Bakker Collectie in ontvangst. Paul Werner (midden), eigenaar van de pottenbakkerij waarin de kunstwerken zijn gemaakt.


Vlotte penseelstreken

De SJBC is van Straaten zeer erkentelijk, zo benadrukt Wilma van der Veen, Secretaris van de eerdergenoemde stichting. “Voor velen was het een verrassing dat Jits überhaupt een keramisch kunstwerk had vervaardigd. En toch zie je direct dat het om een kunstwerk van zijn hand gaat, door de vlotte penseelstreken en zijn karakteristieke dierenstudies”, aldus van der Veen. Tibo van de Zand, voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie, ziet ook duidelijk dat het om een werk van Jits Bakker gaat door de esthetiek en het feit dat de pauw haast lijkt op de gaan in de ronde vormen van het bord. “Normaalgesproken zouden bezoekers van het jaarlijks terugkerende kerstatelier onze nieuwe aanwinst kunnen komen bewonderen, maar dit evenement kan helaas geen doorgang vinden dit jaar in verband met de coronamaatregelen. Uiteindelijk is de SJBC voornemens om voor alle bijzondere schenkingen een aparte expositieruimte te creëren”, sluit van de Zand af.


Achtergrond Jits Bakker

Jits Bakker kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven vele wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie