Deel dit artikel


Open Paasatelier 2023

In atelier 'de kooi' en beeldenlabyrint

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 3 april 2023


De Bilt - Tijdens Pasen is atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker geopend. Op 9 en 10 april kunnen geïnteresseerden kosteloos een rondleiding volgen, een documentaire bekijken en zelfstanding rondstruinen door het bijzondere kunstenaarsdomein. Het atelier is de plek waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. Het open paasweekend biedt, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands bekendste beeldend kunstenaars.


"Geïnteresseerden kunnen kosteloos een rondleiding volgen, een documentaire bekijken en zelfstanding rondstruinen door het bijzondere kunstenaarsdomein"Documentaire

Voorafgaand aan de rondleiding is een documentaire te zien, die mede mogelijk is gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar, neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal. De korte film bevat nog nooit getoonde historische beelden en toont het - bij tijd en wijlen hobbelige - levenspad van Jits Bakker.


Jits Bakker

Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat de kunstenaar wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Een groot gedeelte van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

Diefstal emotioneel beladen oorlogsmonumenten

Ook na het overlijden van de kunstenaar in 2014 blijft zijn oeuvre volop in de belangstelling. Zo werd de sculptuur ‘De Parachutist’, gesitueerd voor het Airborne Museum in Oosterbeek, op brute wijze ontvreemd in de nacht van 7 op 8 maart van dit jaar. Ook het ‘RAF-Air Crew monument’, die de samenleving herinnert aan de gesneuvelde geallieerde soldaten, werd in dezelfde nacht gestolen. Verschillende media besteedden veel aandacht aan de ontvreemding van de emotioneel beladen oorlogsmonumenten. Het beeld van Jits Bakker staat symbool voor de Airborne parachutist. Een grote variant van deze creatie werd vorig jaar nog verkozen tot favoriet buitenkunstwerk door NPO Radio 4. De kunstenaar maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee, en verloor zijn vader en enkele vrienden tijdens de oorlog. Zijn traumatische ervaringen verwerkte hij onder meer via zijn sculpturen.


Atelier ‘de kooi’ en beeldentuin
De Holle Bilt 16-18
3732 HM DE BILT


Openingstijden:
Zondag 9 april: 12:00 - 17:00 uur
Maandag 10 april: 12:00 - 17:00 uur


Rondleidingen:
Beide dagen om: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)6 30007368

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie