Op excursie in het atelier
KIJKJE IN DE KEUKEN

Van een beroemde kunstenaar


Jolet Jung-Moolenaar 29-05-17, AD.nl

Veertig schoolklassen krijgen de aankomende weken een kijkje in de keuken van kunstenaar Jits Bakker. Ook gaan ze zelf aan de slag om een beeld te maken. Hiermee geeft de Biltse kunstenaar na zijn dood zijn erfenis door aan de jeugd.

De leerlingen worden rondgeleid in het atelier van Jits Bakker door vrijwilligers van KunstCentraal die zelf docent zijn geweest en Jits goed gekend hebben. Het is onderdeel van een reeks van vier lessen over Jits Bakker en zijn werk. ,,Jits maakte schilderijen en glasmozaïeken, maar hij is vooral bekend om zijn bronzen beelden”, vertelt vrijwilliger Ton van der Linden. ,,We leggen uit hoe zo’n beeld tot stand komt. Jits was constant bezig. Je bent geen kunstenaar van 9 tot 5. De productie die erbij komt kijken, is voor velen een eyeopener.”

Tibo van de Zand, de zoon van Jits Bakker, is erg enthousiast over het project. ,,Mijn vader was altijd betrokken bij de jeugd. Hij was natuurlijk zelf ook een groot kind. De leerlingen zijn ontzettend onder de indruk. Het is ook uniek, dat je een kijkje in de keuken van een kunstenaar krijgt. Ze horen hoe een beeld in elkaar zit, welke materialen hij gebruikte. Bijvoorbeeld hoe patineer je, hoe ga je hakken, hoe ziet het eruit als je gegoten hebt. Maar ook wat mijn vaders inspiratiebronnen waren en waar de hele grote beelden gemaakt worden. Je voelt de sfeer hier. Het is echt hoe Jits het heeft achtergelaten.”

De leerlingen gaan ook zelf aan de slag. ,,Ze gaan eerst tekenen, in de volgende les gaan ze een beeld maken.” Cedric (12) van de Julianaschool in Bilthoven maakt een tekening van een beeld van een mens op een paard. ,,Als je langer kijkt, lijkt het op een paard. Maar op het eerste gezicht lijkt het niet op een paard, en vraag je je af waar het poppetje zit.” Hij vindt het best lastig om de tekening te maken. ,,Je moet heel goed kijken. Ik maak het paard niet zo groot, het gaat vooral om de mens. Je moet er wel de tijd voor nemen om ‘m goed te maken.” Even later klinkt er een hoop gezucht: ,,Ik heb de achterkant verkloot van het paard.”

Liza (12) heeft een duidelijke voorkeur van welk beeld ze de tekening maakt. ,,Ik heb ‘m uitgekozen omdat er een engeltje op stond. Dat vind ik heel mooi. De arm van het ene mensje zat vast aan de arm van het andere mensje. Het is moeilijk om dat te tekenen, heel anders dan je normaal zou bedenken. Het ziet er niet logisch uit. Sommige beelden hebben helemaal geen armen. Dan kun je bedenken waarom Jits dat heeft gedaan.” Daar heeft ze over nagedacht. ,,Bij sommige beelden weet ik het niet, maar bij het engeltje denk ik dat de andere hem omhoog trekt om mee te vliegen.”


ShareBlijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© 2018 Stichting Jits Bakker Collectie