Deel dit artikel


Parachutist Jits Bakker wint Landelijke Buitenkunstverkiezing

Bronzen sculptuur landelijke favoriet

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 21 augustus 2022


De Bilt - De bronzen sculptuur 'De Parachutist' van kunstenaar Jits Bakker is vanochtend om 08:45 uur door Radio 4 (NPO KRO-NCRV) verkozen tot winnaar van de Landelijke Buitenkunstverkiezing 2022. Met ruim vijfenveertig procent van de stemmen wist het door Marieke van Nimwegen aangedragen beeld de concurrentie achter zich te laten. Begin augustus won de creatie van Bakker de Buitenkunstverkiezing Regio Midden met ruim dertig procent van de stemmen. De verbeelding van de Airborne parachutist, ook wel bekend als ‘Remember september ’44’ en ‘Liberty’ is een ode aan de bevrijder en aan allen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

De Slag om Arnhem

Jits Bakker maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee. Niet alleen werd de vader van de jonge kunstenaar gefusilleerd door de bezetter, ook verloor hij een aantal vrienden. Tot slot van ramp bleef er van zijn ouderlijk huis na de bombardementen niets meer over. Over de oorlog zei Jits Bakker: “De gebeurtenissen van september 1944 staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Ook rondom mijn ouderlijk huis was het een bloedbad. Gewonden, rondvliegend puin, vallende granaten, bommen; die indruk draag je je hele leven met je mee”.


Een in brons gegoten hoogstpersoonlijke herinnering

Kunstexpert van het KRO-NCRV programma Binnenstebuiten Geert Pruiksma vindt het een prachtig, maar ook emotioneel beladen beeld. “Elke finalist had wat mij betreft mogen winnen, want er zat prachtig en aansprekend werk tussen, maar ‘De Parachutist’ raakte me extra. Zo’n jongetje van achttien jaar die dan neerdaalt in de hel die Nederland toen was. Om volstrekt onbekende mensen te bevrijden, met gevaar voor eigen leven. Vormgegeven door iemand die dat zelf gezien heeft, en zelf geleden heeft in de oorlog en maar een paar jaar jonger was dan die parachutist", zegt Pruiksma.


"Zo’n jongetje van achttien jaar die dan neerdaalt in de hel die Nederland toen was." - Geert Pruiksmales in atelier


‘’De figuur oogt kwetsbaar en eenzaam, zo in zijn eentje tijdens zijn val. Miljoenen zagen en zien, ervaren en ondergaan bezetting en bevrijding. De in brons gegoten hoogstpersoonlijke herinnering van Jits Bakker is tevens een universele ode aan alle bevrijders.’’- Geert Pruiksma


Tibo van de Zand bij De Parachutist


Tibo van de Zand, zoon en erfopvolger van de kunstenaar vindt het een geweldig initiatief van de NPO om buitenkunstwerken onder de aandacht te brengen. “Door het verhaal erachter krijgt het kunstwerk betekenis, en kun je ervan gaan houden”, zegt van de Zand. Hij vindt het hartverwarmend dat het zoveel mensen heeft geroerd.


les in atelier


Van links naar rechts: Tibo van de Zand, Margriet Vroomans, Marieke van Nimwegen en Geert Pruiksma


les in atelier


De winnende sculptuur maakt onderdeel uit van het vrij toegankelijke Beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten in De Bilt. De museale collectie van eenendertig beelden van de kunstenaar is in 2009 geschonken aan de Provincie Utrecht. Landgoed Beerschoten, waarop het statige park is gesitueerd, is eigendom van Het Utrechts Landschap. Een ander voorbeeld van een eerbetoon van Jits Bakker aan de vrijheidsstrijders is het zes meter hoge beeld ‘We’ll Meet Again’, geplaatst voor het Airborne Museum in Oosterbeek.


Het programma Binnenstebuiten

Op dinsdag 30 augustus wordt een prachtig item over Jits Bakker en het beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten uitgezonden in het KRO-NCRV tv-programma Binnenstebuiten om 19:05 uur op NPO 2.
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)6 30007368

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie