Deel dit artikel


CORONAPROOF KUNSTLES

Een bezoek aan atelier 'de kooi'

Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com op 12 juni 2020


De Bilt - De jaarlijkse interactieve kunstlessen over het leven van de beroemde kunstenaar Jits Bakker vinden momenteel plaats in zijn atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint in De Bilt. De organiserende partijen Kunst Centraal en de Stichting Jits Bakker Collectie hebben gezamenlijk een manier gevonden om ‘coronaproof’ les te geven aan de in totaal honderden schoolkinderen van groep acht.


"een positieve afleiding voor
de leerlingen in deze crisistijd"Een interactief programma

Het educatieprogramma bestaat uit 4 lessen. Voorafgaand aan het bezoek aan het atelier en het beeldenlabyrint, krijgen de leerlingen in de eerste les een introductie, waarbij onder andere een film wordt getoond over het leven van de kunstenaar. De tweede les is, geheel in de geest van deze tijd, een virtueel bezoek aan het beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten. Tijdens de derde les wordt er een bezoek gebracht aan het atelier. Daar staan de gastdocenten van de Stichting Jits Bakker Collectie klaar om bevlogen te vertellen over de veelomvattende kunstcollectie, waarna de scholieren zelf kunsttekeningen gaan vervaardigen in het labyrint. Als afsluiter van het kunstprogramma worden deze tekeningen verder uitgewerkt en gaan de leerlingen ook nog aan de slag met boetseer was, om zelf een beeldje te maken.


Passende maatregelen

“Door de coronacrisis hebben wij passende maatregelen moeten treffen. Zo blijven de gastdocenten ruim op afstand, dragen zij fluorescerende hesjes, staan er overal desinfecterende pompjes en hebben we hele kleine groepen gecreëerd. Ook de routing is aangepast”, vertelt Tibo van de Zand, voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie. “Het is fantastisch om het enthousiasme van de jeugd mee te maken in het atelier, ze zijn erg onder de indruk. Bezig zijn met kunst is goed voor het creatieve denkvermogen, maar daarnaast is dit ook een positieve afleiding voor de leerlingen in deze crisistijd”, aldus Van de Zand. De lessen duren nog tot en met vrijdag 19 juni.


"Ik ben zo geïnspireerd door
de vorm van deze danser" - Maick (12)les in atelier


‘’Ik vind het werk zo mooi, echt heel inspirerend. Ook de kaart met alle landen waar het werk van Jits staat vind ik indrukwekkend. Jammer dat Jits is overleden. Hij was gelukkig wel een goede man. Ik ben zo geïnspireerd door de vorm van deze danser. Ik ben blij dat Jits zulke mooie werken heeft nagelaten. Deze wil ik tekenen.’’- Maick (12)


les in atelier


Leerlingen van groep 8 van de Julianaschool in Bilthoven tekenen in de beeldentuin bij het atelier ‘de kooi’ van de beroemde overleden kunstenaar Jits Bakker in De Bilt. Deze leerling heeft zijn oog laten vallen op een beeld uit de Griekse mythologie genaamd 'Theseus en Ariadne’.


les in atelier


De leerlingen van groep 8 van de Julianaschool in Bilthoven krijgen gastles van vrijwilligers van de Stichting Jits Bakker Collectie bij het atelier ‘de kooi’ over de beroemde overleden kunstenaar Jits Bakker in De Bilt. Vrijwilliger Frank geeft uitleg over het reilen en zeilen van het kunstenaarschap.


Het atelier ‘de kooi’ van Jits Bakker wordt als iconisch beschouwd, omdat de kunstenaar hier ruim 50 jaar heeft gewoond en gewerkt aan beroemde beelden in binnen- en buitenland.


Een iconisch atelier

Jits Bakker kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder imposante beelden in Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie