Deel dit artikel


Open Kerstatelier 2022

Atelier 'de kooi' en beeldentuin


Artikel verschenen op jitsbakkercollectie.com 16/12/2022

DE BILT – Kunstliefhebbers kunnen eindelijk hun hart weer ophalen in het atelier van Jits Bakker. De deuren van het atelier waar de beeldend kunstenaar ruim vijftig jaar heeft gewoond en gewerkt zijn op maandag 26 en dinsdag 27 december opengesteld voor publiek. Door de maatregelen rondom de coronapandemie was de Stichting Jits Bakker Collectie genoodzaakt de deuren de afgelopen twee jaar gesloten te houden tijdens de kerstdagen. Belangstellenden kunnen van 12:00 uur tot 17:00 uur een kijkje nemen in het historische atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint in De Bilt. Gedurende de twee open dagen zullen rondleidingen verzorgd worden door kunstexperts van de Stichting Jits Bakker Collectie om 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur.


Een uniek inkijkje

De Stichting Jits Bakker Collectie, die een groot gedeelte van het veelomvattende oeuvre van de kunstenaar beheert, heeft als doelstelling om het atelier in originele staat te behouden, waardoor een bezoek een uniek inkijkje biedt in het reilen en zeilen van één van Nederlands bekendste beeldhouwers. Het beeldenlabyrint, tevens door de kunstenaar ontwikkeld, is een fabelachtige tuin grenzend aan het atelier. Bezoekers kunnen hier genieten van sculpturen in brons, marmer en graniet. Jits werd vooral bekend door zijn beelden die blaken van levenslust, maar hij was naast beeldhouwer ook kunstschilder, aquarellist, grafisch vormgever, tekenaar, glaskunstenaar, frescoschilder en maker van sieraden. Tijdens zijn kunstenaarscarrière was hij te vinden in ateliers in binnen- en buitenland, maar het atelier in De Bilt bleef door de jaren heen zijn meest geliefde domein.'De Parachutist' winnaar van de Landelijke Buitenkunstverkiezing 2022De Parachutist van Jits Bakker wint landelijke Buitenkunstverkiezing

Exclusieve rondleidingen

Voorafgaand aan de rondleidingen wordt een documentaire over het levenswerk getoond, mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De film wordt gepresenteerd door de zoon van de kunstenaar, Tibo van de Zand, en neemt de kijker mee op reis langs plekken in binnen- en buitenland die van betekenis waren voor Jits Bakker.


De werken van Jits bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Ook na het overlijden van de kunstenaar in 2014 blijft zijn nalatenschap springlevend. Zo werd de levensgrote sculptuur ‘De Tourrenners’ geplaatst op het Ledig Erf in Utrecht afgelopen zomer, en won zijn beeld ‘De Parachutist’ dit jaar een nationale prijs. De sculptuur werd door Radio 4 (NPO KRO-NCRV) verkozen tot winnaar van de Landelijke Buitenkunstverkiezing 2022. De verbeelding van de Airborne parachutist is een ode aan de bevrijder en aan allen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De jonge Jits verloor zijn vader en een aantal vrienden tijdens de oorlog, en verwerkte deze traumatische gebeurtenissen via zijn kunst. Het bronzen kunstwerk maakt onderdeel uit van het vrij toegankelijke beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten, op steenworp afstand gelegen van het atelier ‘de kooi’.


Atelier ‘de kooi’ en beeldentuin
De Holle Bilt 16-18
3732 HM DE BILT


Openingstijden:
Donderdag 26 december: 12:00 - 17:00 uur
Vrijdag 27 december: 12:00 - 17:00 uur
Rondleidingen: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur
Stichting Jits Bakker Collectie

Post- en bezoekadres
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt
KvK nummer: 62967215
Bankrekening: NL73 RABO 0304 8138 69
RSIN: 855032728

Algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Contact met de Stichting


E-mail: info@jitsbakkercollectie.com
Tel.: +31 (0)30 2202378

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief


© Stichting Jits Bakker Collectie